miercuri, martie 24, 2010

Cobălcescu № 28



După noua organizare - încuviinţată de dl. general-inspector C. Şt. Amza, ministrul apărării naţionale - Casa militară de economie, credit şi ajutor, cu sediul central în Bucureşti, îmbrăţişează activitatea a trei ramuri deosebite: a casei de economie, a atelierelor ofiţereşti şi a unui nou aşezământ numit căminul ofiţeresc "Regele Carol II". Toate aceste ramuri sunt conduse de un consiliu de administraţie, de sub preşedinţia d-lui general de divizie Mihail Darvari. Întregul consiliu şi direcţiunea contribuie la prosperarea acestei instituţii militare şi se străduiesc ca banii depuşi de cei peste 25.000 de membri ai armatei (ofiţeri, subofiţeri şi funcţionari civili) să fie corect şi cu chibzuială întrebuinţeţi. În viitor se speră ca această casă militară să se ocupe şi de distribuirea pensiilor şi de asigurarea ofiţerilor activi şi de rezervă.



Învederat, că fără concursul şefilor armatei nu se poate ajunge la rezultatele atât de strălucite - şi, în această privinţă, dl. general Amza, ministrul apărării, acordă un preţios concurs moral şi material. Iată încă o realizare obţinută în timp de un an, prin noua construcţie - Căminul Ofiţeresc - executată în continuarea celei vechi, în care erau instalate casa de economie şi atelierul ofiţerilor.

Clădirea nouă şi cea veche reîntregită e compusă din trei etaje, parter şi subsol, iar deasupra este o imensă terasă, de pe care se desfăşoară frumoasa panoramă a Bucureştilor. Clădirea aşezată pe strada Cobălcescu № 28 a fost construită prin grija de aproape a d-lui general Sion, directorul superior al domeniilor militare, după proiectul făcut de dl. Emil Guneş, arhitect şi inginer Carani, cu modificările aduse de consiliul administrativ în chiar timpul execuţiei. Lungimea clădirii este de 65 m , adâncimea pe 35 m, iar suprafaţa pe 1.700 m.p. Sunt 148 piese, de toate dimensiunile, subîmpărţite: 120 de camere pentru căminul militar, 14 saloane pentru ateliere şi 14 camere destinate casei de economie.



Căminul Carol II va fi deschis începând din ziua de 1 iulie 1932 şi are 90 de camere de hotel, restaurant, băi, săli de aşteptare, bibliotecă, sală de lecturi, sală de jocuri (şah etc.), care pot fi întrebuinţate de ofiţerii activi din toată ţara, de ofiţerii pensionari şi de studenţi, fii de ofiţeri, după recomandaţiunile comandanţilor de corpuri de armată, grăniceri, jandarmi, aviaţie, marină, vânători de munte. Studenţii pot locui şi lua masa în condiţiuni bune, costul pensiunii fiind de 2.900 lei, lunar.

Căminul Regele Carol II a fost construit cu banii realizaţi din excedentele anuale ale fondurilor casei de economie, excedente repartizate la fondul construcţiilor. Iată o operă realizată pentru corpul nostru ofiţeresc, care merită felicitări.




[Universul, iunie 1932]

4 comentarii:

radu spunea...

imi place sa ma plimb prin zona aia in care sordidul si mirificul se impletesc dibace.
cladirea cred ca e acum ceva sediul al unei policlinici plus minus ceva asociatie a veteranilor.

armyuser spunea...

@Radu / Aşa este, zona dintre str. Ştirbei Vodă şi Calea Plevnei merită mai multă atenţie. Îmi place foarte mult cum străzile coboară panta către gârlă.
Iar textul republicat are un farmec al limbii pe care nu-l mai întâlnim astăzi.

Marius64 spunea...

Felicitari pentru postari !!!

Marius64 spunea...

cer permisiunea dvs. pentru preluarea articolului ! multumesc frumos !